“BUDA PALĖPĖJE” – SOLO TEATRO “JAPONIŠKA” PREMJERA

Solo teatras naująjį sezoną pasitinka premjera – “BUDA PALĖPĖJE” pagal japonų kilmės amerikiečių rašytojos Julie Otsuka romaną. 2019 m. rugpjūčio 18 d. spektaklis buvo pristatytas Druskininkuose, tarptautiniame teatro festivalyje “Druskininkų vasaros teatro sankryža”, o rugsėjo 11 d. premjera įvyko Vilniuje, Šv.Kotrynos bažnyčioje, Japonijos kultūros festivalio “NowJapan” programoje. Spektaklį kūrė režisierė Birutė Mar, choreografė Sigita Mikalauskaitė, dailininkė Indrė Pačėsaitė, kompozitorius Antanas Kučinskas, šviesų dailininkas Audrius Jankauskas, video menininkas Karolis Bratkauskas.
Japonų kilmės amerikietės rašytojos J.Otsuka romanas “Buda palėpėje” (prieš keletą metų išleistas ir lietuvių kalba, išvertė Emilija Ferdmanaitė), buvo išsyk pastebėtas ir įvertintas svarbiais Amerikos literatūriniais prizais.

Knyga sukurta pagal tikras XXa. pradžioje į Tokiją vykusių japonų emigrantų gyvenimo istorijas: po pirmojo pasaulinio karo japonai vyrai plaukė į San Franciską ieškotis darbo – vėliau vieni jų užsidirbę grįžo į Japoniją, kiti pasiliko Amerikoje ir ėmė kurti šeimas. Į Japoniją siųsdavo nuotrauką (nebūtinai tikrą) ir laukdavo nuotakos, išsirinkusios savo būsimąjį iš fotografijos. Autorė seka „fotografijų nuotakų“ pėdomis – keliauja su jomis alinančioje kelionėje laivu į Ameriką, stebi pirmąjį susitikimą su būsimu vyru, svajonių apie stebuklingą gyvenimą Amerikoje žlugimą…

„Buda palėpėje“ – tai istorija apie emigrantų likimus skausmingame XX-jame amžiuje. Savaip primenanti ir nūdienos emigraciją, taip pat Lietuvos okupacijos bei Sibiro tremties laikmetį, kuomet tūkstančiai žmonių buvo tyliai „nušluoti“ nuo Lietuvos ir pasaulio žemėlapio bei holokausto laikotarpį Europoje.

Spektaklio sukūrimo projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba


Plačiau apie spektaklį – Aušros Gudavičiūtės interviu su spektaklio režisiere Birute Mar ir choreografe Sigute Mikalauskaite.